Weerstation

VantageProMeteo Grou is gelegen in het hart van Fryslân. Voor de metingen maakt Meteo Grou gebruik het weerstation Vantage Pro2 Plus van Davis.

Met dit weerstation is het mogelijk gegevens draadloos door te sturen naar de console die de weergegevens met behulp van het programma Weatherlink automatisch doorstuurt naar de computer, een FIT-PC2i met een stroomverbruik van 6W. Elke twee seconden seint het weerstation de gemeten gegevens door naar de computer.
De metingen met de VantagePro zijn gestart op 15 februari 2007, met de neerslag-metingen is op 1 januari 1997 begonnen.

Voor het maken van de daggegevens wordt gebruik gemaakt van het programma Weatherlink. De gegevens worden elke twee seconden doorgestuurd van het weerstation naar de computer en daar opgeslagen. In Weatherlink kunnen de gegevens vervolgens per dag en per uur worden afgelezen, waar bij een dag loopt van 0:00 tot 24:00 uur. Vanuit Weatherlink worden de gegevens geïmporteerd in WXData. Met de gegevens uit WXData worden de maandoverzichten opgesteld.

Het weerstation staat opgesteld in de achtertuin en is enigszins beschut door de aanwezige begroeiing. De fan in het weerstation zorgt voor ventilatie om zo weinig mogelijk hinder te hebben van het tuineffect bij weinig wind. Hellmann_regenmeterDe windmeter bevindt zich op de nok van het huis op 10 meter hoogte.

Op 10 centimeter boven de grond bevindt zich een sensor, afgeschermd door een radiation shield, voor de meting op ‘klomphoogte’. Op 10 centimeter in de grond zit een sensor voor het meten van de grondtemperatuur. De transmitters voor beide sensors meten met intervallen van 0,5/0,6 graden.

De digitale regenmeter van het weerstation wordt regelmatig gekalibreerd aan de hand van de gemeten neerslag met de Hellmann regenmeter: oppervlakte 200 cm2, verzamelvat 1.4 ltr., maatglas 10 mm, resolutie 0,1 mm.  De Hellmann regenmeter wordt elke dag om 7 uur ’s ochtends afgetapt. De weergegevens worden drie keer per dag doorgegeven aan Piet Paulusma voor het weerpraatje op Omrop Fryslân.

Elke vijf minuten worden de weergegevens doorgestuurd naar Het Weer Actueel en Awekas.


Schermafbeelding 2015-01-13 om 23.58.17